Embouchure

  När ska jag reagera som blåsare, när läpparna inte är som vanligt?

  För en blåsare är läpparnas ”hälsa” en betydelsefull funktion att ta hänsyn till. Såklart varierar denna upplevelse, likväl som trötthet och spänningar/smärta i axlar hos musiker.

  Om läpparna börjar kännas stela, kanske svullnadskänsla, och det är svårt att upprätthålla det register, som fungerar annars, kanske till och med smärta eller andra sensationer i läpparna. Då är det viktigt att ta paus, fundera över hur du lägger upp ”speltiden”. Symtomen talar för att vävnaderna i läpparna har svullnat och då är det viktigt att på olika sätt ”hjälpa till” att de får bättre cirkulation och svullnar av i kombination med att inte trycka läpparna mot något munstycke på ett tag.

  På websidan www.embouchures.com rekommenderas att låta skölja läpparna i varmt vatten några minuter och sedan lägga på is. Att också göra småvibrationer med läpparna kan också vara hjälpsamt i att öka cirkulationen igen.

  I själva rehabiliteringen av läppbesvär bör ingå kontakt med pedagog, som kan se hur ansiktsmuskulaturen används i spelet. I rehabiliteringen ingår att bygga upp läpparna långsamt och att då hitta bra övningsstrategier och upplägg inför konsertspel i avseende på hur mycket paus som behövs för att läpparna ska hålla sig funktionella.

  Kontakta sjukgymnast, som kan vara behjälplig utifrån en optimal andningsteknik och inte minst att gå igenom hur kroppen används tillsammans med instrumentet för att undvika spänningar i käkar, nacke, axlar och kroppen i övrigt. I en situation av långvariga läppbesvär är det viktigt att möta de tankar och oroskänslor, som uppkommer i en dylik situation.

  En annan bra sida att titta in på för hornister är: www.erjajoukamoampuja.fi.

  Karin Engquist och Ing-Marie Olsson
  Artist- & Musikerhälsan
  Östra Rönneholmsvägen 9B
  211 47 Malmö
  Telefon: 0708-67 06 47

  Kontaktuppgifter till de olika teamen och dess medarbetare →

  Följ oss på Facebook!

  © Artist- & Musikerhälsan 2021