3.11 Ergonomi valthorn

  Det finns i princip två olika grundpositioner med hornet:

  Att sitta helt symmetriskt med axlarna utan rotation i överkroppen. Då krävs en huvudvridning åt vänster för att det ska passa med munstycket. I denna position kan det fungera att avlasta instrumentet på höger lår. Se till att båda armarna har lite luft mellan sig och överkroppen, så att andningen får fritt utrymme att vidga bålen.

  Valthorn 3.11.11

  Bild 3.11.1: Inta en position där axlarna är i samma läge och överkroppen är upprätt och ej roterad.

  Valthorn 3.11.21

  Bild 3.11.2: Ta nu instrumentet till läpparna och då behöver du inte rotera i nacken för att kunna behålla kroppen i samma position i övrigt.

  För att undvika huvudvridning, så börja med att hålla armarna med 90 graders böjning i armbågarna och känn på rotationen i överkroppen, att den kommer ända nerifrån bäckenet, en liten vridning åt höger, så att höger armbåge kommer lite bakom kroppen. Huvudet följer med i denna rörelse. Tag nu instrumentet till munnen.
  Beroende på storleken på instrumentet så kan det ibland vara lättare att som nybörjare spela stående med instrumentet.

  Instrumentet bärs av både vänster och höger arm. Den vänstra handen fungerar bäst med ett handgrepp utan sträckning mellan lång- och lillfinger.

  Stabil belastning åstadkommes med tex ”duck foot” eller annat hjälpmedel, som kommer att belasta via utrymmet mellan tumme och pekfinger. Tummens ventilplacering är också avgörande för belastning av hand/arm/axel, så att viloläget är en position för tummen i viloläge dvs en lätt böjning i alla tummens leder. Höger hand placeras inne i klockstycket både för tonpåverkan och för bärande av instrumentet. Instrumentets tyngd kan eventuellt avlastas på höger lår, även om detta blir en statisk position. Viktigt att avståndet upp till läpparna stämmer för att inte nacken ska bli belastad. Ett benstöd alternativt en fast kudde kan fungera som stöd.

  Handövningar- video   video stående stabilitet   video sittande stabilitet

  Karin Engquist och Ing-Marie Olsson
  Artist- & Musikerhälsan
  Östra Rönneholmsvägen 9B
  211 47 Malmö
  Telefon: 0708-67 06 47

  Kontaktuppgifter till de olika teamen och dess medarbetare →

  Följ oss på Facebook!

  © Artist- & Musikerhälsan 2022