Sittande stabilitet

  8.2 Sittställning

  Avspänt och flexibelt sittande

  Börja med att sitta utan ryggstöd och så långt fram att halva låret är utanför stolssitsen. Ha stolen i en höjd så att låren sluttar lite nedåt mot fötterna.
  Trampa några ggr upp och ner och känn att fötterna får kontakt med golvet.
  För ihop knäna och släpp/slappna av. Gör så några ggr och låt sen knäna vara kvar ute. Uppmärksamma rörelsen som sker i höftleden.
  Vinkla sen bak bäckenet (sitt som en ostbåge) och känn hur det påverkar din rygg, axlar, huvud och andning. Kom upp igen genom att vinkla fram bäckenet, som om du svankar allt du kan. Rulla på bäckenet/sittknölarna några ggr bakåt och framåt. Växla några ggr mellan dessa lägen och stanna sen uppe, där du känner dina sittbensknölar och ryggen är rät men utan spänning i svanken och där överkroppen vilar på bäckenet. Bäckenet är parallellt med golvet.
  Fäll dig fram över dina ben, dvs svaja framåt och bakåt i höftleden några ggr, med rak rygg (se bild). Stanna lite framåtlutad i överkroppen, låt överkroppen avlastas av benen.
  Rassla längs ryggraden, dvs. vrid från sida till sida. Ungefär som om du skakade av dig regndroppar.
  Lyft axlarna i det lilla, lilla lyftet, snett, fram, upp och släpp. Mjukt och lätt ska det gå. Lägg märke till axlarna och känn lite tyngd i dina skulderblad.

   

  BalansStabilitetSittande_8.2.jpg

  Karin Engquist och Ing-Marie Olsson
  Artist- & Musikerhälsan
  Östra Rönneholmsvägen 9B
  211 47 Malmö
  Phone: +46 (0)708 670 647

  Contact information for the various teams and their employees →

  Follow us!

  © Artist- & Musikerhälsan 2023